Ålekvabben – Hvor blev den af?

Ålekvabben - hvor blev den af?

Ålekvabben – Hvor blev den af?

Ålekvabben var engang her, der og alle vegne og den huggede på stort set alt. Her er i høj grad tale om fisken vi først fandt ud af vi elskede da den forsvandt.

Måske var netop denne fisk den forvarsel vi skulle have taget seriøst.

Da man før i tiden sad ved molen eller kajen, i et hvilket som helst sted i Danmark, kunne man fange tæt på alle de ålekvabber man ville. Dengang var det ikke alle der satte pris på spisekvaliteten af fisken, eller dens tilstedeværelse i det hele taget.

Man kunne fange i spandevis og de der nød fiskeriet efter dem, anså dem som fisken man altid kunne stole på. En nem fisk at have med at gøre og altid tilstede. Næsten som et familiemedlem eller en god ven. Måske smører jeg en anelse tykt på og måske ikke…

“Pludselig” var den væk!

Af en eller anden årsag var fisken pludselig væk. Dog skete det gradvist, men det skete i løbet af få år. I modsætning til torsken, som jo indbringer en masse penge, var der ikke mange der råbte op. Hvilket er et perfekt eksempel på menneskets ligegyldighed overfor alt, som ikke har økonomisk værdi.

Ålekvabben har relevans for vores farvande, ganske som den mere populære ål har det. Derudover syntes jeg personligt at ålekvabben var langt mere delikat end ålen og er det sikkert stadig. Men da jeg kun fanger få i løbet af et år, genudsætter jeg hver og en.

Ålekvabben burde få en del mere kærlighed og opmærksomhed. Den har glædet titusindevis af børn og voksne igennem mange, mange år. Århundrede… Og igen, den er ligeså vigtig for vores miljø, som mange andre fisk. Hvem ved, måske endda vigtigere end torsk og havørreder. Måske ikke for mennesket, men hvad betyder det.

Jeg savner den, som jeg savner tiden uden internet. Men som siden denne artikel er skrevet på viser, glider jeg med tiden. Jeg vælger dog i ny og næ at vende tilbage til årtierne i mit liv, med mange ålekvabber og de små nøk i stangen, da de huggede på min madding nedenfor molen.

Jari


Horsens Fjord er ingen undtagelse når det kommer til manglen på ålekvabber. Pudsigt nok, er det mest sikre kort i dag havørreden: Læs mere om den her: Havørreden…