Østvendte fjorde

Lystfiskeri i østvendte fjorde.

Østvendte fjorde er der flere af i Jylland. De fleste af dem kan også være et besøg værd, når der skal fanges fisk. Horsens Fjord er særdeles svingende fra år til år og når den viser sig fra sin værste side, kan man forsøge sig med en af de andre og omvendt.

Alle fjordene kan påvirkes negativt af lange varme somre, samt længere perioder i vintersæsonen med frostgrader. Her menes negativt for fiskeriet og fangsterne.

Fjordene nævnt her under er egentlig ikke nævnt ud fra hvilke der er bedst. Skulle man lave en liste ville den skulle ændres årligt. Fiskeriet er omskifteligt fra fjord til fjord år efter år. Mest på grund af de korte-, ikke eksisterende-, eller forlængede årstider. I nogle fjorde spiller overfiskeri m.m. dog også ind…

Mariager Fjord – ofte i toppen af de østvendte fjorde

Her er tale om en årlig magtdemonstration i stabilitet og enorme havørreder. Desuden er ålebestanden i fjorden ekstrem høj.

I Mariager Fjord er også Danmarks største fjordørreder. Det faktum kombineret med store havørreder, kan i nogle perioder i løbet af året få selv de vådeste lystfiskerdrømme til at gå i opfyldelse.

Fjorden befinder sig desværre i en nedadgående kurve. Det betyder i reglen færre fisk og langt færre af de store fisk de kommende år. Grunden skal findes i mange ting. Bl.a. overfiskning med garn og ulovligt fiskeri med garn. Herunder udsætning af garn nær å- og bækudløb.
Også skarv, lystfiskeri efter havørreder i åerne, samt hjemtagning af disse, og udledning af stoffer fra landbruget og befolkningen generelt m.m. har stor betydning.

Randers Fjord – arternes paradis

På grund af Gudenåens tilførsel af ferskvand, er Randers Fjord fyldt med spændende fiskearter udover de sædvanlige saltvandsfisk. Herunder gedde, aborre, sandart, skalle og helt m.fl.

Fjorden er fremragende året rundt, også til fangst af havørreder. Man skal dog være opmærksom på, at en over en længere periode hvert år, er Randers Fjords havørreder og laks omfattet af en fredning.

Læs alt om det og lystfiskeri i fjorden generelt her: Lystfiskeri i Randers Fjord…

Vejle Fjord – kæmpernes fjord

Vejle Fjord er kendt for rigtig store havørreder. Den er også kendt for at byde på spændende fiskeri året rundt. Man kan dog ikke kalde fjorden stabil. Af en eller anden årsag er dette en af de østvendte fjorde, som trods en fin bestand har det med at gemme den i perioder uanset årstid.

De perioder fjorden kaster mange havørreder af sig, kan den dog måle sig med de bedste fjorde i landet.

Kolding Fjord – den mindst omtalte af de østvendte fjorde

Kolding Fjord har aldrig været nævnt på listen over Danmarks bedste fjorde, når det kommer til lystfiskeri. Ikke desto mindre er den ganske givende året rundt. Dog har den perioder, hvor den ikke kaster hverken mange eller større havørreder af sig.

De der fanger flest havørreder i denne fjord gør det oftest fra båd.

Haderslev Fjord – stabilitet i særklasse

Haderslev Fjord er muligvis, sammen med Mariager Fjord, den mest stabile på listen. Her kan man fange havørreder året rundt, både store og små. Fjorden har også en bestand af fjordørreder, som i et eller flere år ikke forlader fjorden. Nogle måske aldrig.

Hvert år fanges enorme fisk i denne smalle og meget slyngende fjord.

Stabiliteten i fjorden er konstant og har ikke ændret sig i nyere tid. Man kan dog sige, at ligesom med alle andre fjorde i Danmark, så gælder det om at lære fjordens fiskepladser at kende.

Aabenraa Fjord – en af de alsidige østvendte fjorde

Aabenraa Fjord byder på lystfiskeri efter havørreder, torsk, hornfisk, sej, makrel, sild, fladfisk, ål og til tider også laks m.m.

Fjorden er dyb og derfor også en ganske fremragende sommerfjord. Aabenraa Fjord er ganske fangstgivende året rundt.

Om sommeren kan flest fiskearter fanges.

Augustenborg Fjord – den sydligste fjord

Augustenborg Fjord er fuld af havørreder om foråret, efteråret og om vinteren. Om sommeren er fjorden ofte påvirket af varmen, da den er lavvandet og på sin vis ikke forbundet med strømvand.

Havørreder i mellemklassen fra 45 cm. og op til 55 cm. er oftere reglen end undtagelsen i fjorden. Det gælder i særdeleshed under de tre bedste årstider. I ny og næ i løbet af hvert år landes store havørreder fra 4-6 kg.

Jari P.


Tilbage til forsiden…