Horsens Fjords regnbuer

Horsens Fjords regnbuer

Horsens Fjords regnbuer – en miljøkatastrofe

Horsens Fjords regnbuer er sjove at fange. Ofte er de også at finde i større størrelser og kan fanges med det meste. Selv powerbait, trods det at fiskeriet foregår i saltvand. Logik for mange, men ikke for alle…

Regnbueørrederne er alle undslupne fra havbrug og til tider også dambrug. Ørrederne fra dambrugene har rejst ud i det salte vand via. åerne. Havbrugene har for vane at miste fisk hvert forår og efterår. Nogle få undtagelser kan findes her og der.

De store ringe med fisk går enten i stykker, bliver påsejlet eller kaster fiskene ud i det fri på anden vis. Et land som eksempelvis Færøerne, mister ikke fisk i samme omfang, trods det, at antallet af havbrug overstiger det danske med 95%. (I grove træk)

Pudsigt…

Miljøkatastrofen

De mange regnbueørreder som hvert år undslipper havbrugene, hører ikke til i de danske farvande. Man kan dog pointere, at vi i Danmark har haft regnbueørreder i mange år, især i åerne. Ikke desto mindre behøver de allerede eksisterende og hjemmehørende fiskearter ikke mere konkurrence. Både når det kommer til gydepladser, men også i forhold til kamp om føde m.m. Det er ikke beviseligt at regnbueørrederne gyder i vores vandløb, men sandsynligt. Det er dog bevist at de graver havørredrogn op i vandløbende de finder frem til og spiser både rogn/æg og yngel.

At regnbueørrederne, når undsluppet, kommer omkring er også beviseligt. Når der er udslip fra Musholm ud for Sjælland, er ørrederne derfra at fange både i Nordjylland – helt oppe ved Skagen i nogle tilfælde, på Fyn, I resten af Jylland og endda på Bornholm.

Det kan derfor i nogen grad påvirke vandløb og havørrederne deri på landsplan.

Lystfiskeriet efter Horsens Fjords regnbuer

At det er sjovt at fiske efter Horsens Fjords regnbuer er fakta. De kæmper ganske godt og smager egentlig også ganske ok.

Nogen gange undslipper nogle af de største eksemplarer. fra 3-6 kg. nogle større. Kroger man en af dem er der smæk på, for at bruge et klassisk udtryk.

Man kan bruge mange forskellige agn til regnbueørrederne. Det letteste er dog at bruge de blink man bruger til havørrederne. På den måde kan man fange begge dele, hvis de er tilstede.

Hertil skal tilføjes, at regnbueørreder kan være forsigtige i perioder, selektive og svære at fange. Ganske som havørrederne…

Horsens Fjords regnbuer hugger også gerne på fluer, regnorm, powerbait, kystwoblere, spinnere, rejer og fiskestykker m.m.

I den kolde tid er de undslupne ørrederne ret vilde med lyserød og hvid.

God fornøjelse.

Jari – Horsens Fjord og Lystfiskeri i Danmark.

I øvrigt

Det er mig en gåde at Horsens kommune tillader havbrug i og udenfor fjorden. Selve havbruget og ørrederne deri gør intet godt for fjordbunden og vandkvaliteten. Hvordan sælger man lækker natur overfor turister og indbyggere, når man absolut ikke kan retfærdiggøre tilbuddet?

Kan penge i kommunekassen fra havbrugets enorme omsætning have noget at sige?

Jeg har guidet i Færøerne en del år efterhånden. Der er det meget tydeligt hvad havbrugene gør ved fjordene. Fiskeriet og fjordbunden er ødelagt i min. 6 år efter et havbrug er flyttet. En af de fjorde hvor jeg fangede rokker fra land, er stadig død her 6 år efter et midlertidigt havbrug blev oprettet og kort tid efter flyttet ud af fjorden igen.

Se også nogle eksempler fra Norge her: Youtube…


Læs mere om regnbueørrederne og hvor de hører hjemme: Put and Takesøer i Midtjylland…