Nok er efteråret gråt og vådt, men fiskeriet efter havørreder topper

Nok er efteråret gråt og vådt - Kystfiskeri efter havørreder om efteråret i Horsens Fjord

Nok er efteråret gråt og vådt, men fiskeriet efter havørreder topper i hele fjorden. Fiskene er både mange og til tider store under årstiden.

Efteråret er af de grunde, en af de bedste årstider, når havørrederne i Horsens Fjord skal fanges. Ligesom under foråret, er der også mange fisk om efteråret, men forårets ørreder er ikke alle i god kondition, langt fra endda. Havørrederne har været igennem vinterens gydeleg i vandløbene med udløb i fjorden, og mange af dem er derfor ud-legede. Det vil sige tynde og i mange tilfælde, fulde af skader fra gydelegens strabadser. Efterårets havørreder derimod, er tykke og kødfyldte.

De ørreder, som tydeligt bærer rogn bør genudsættes. Men kun i en vis periode er der officielle regler herfor.

I Horsens Fjord er farvede havørreder fredede i denne periode: Fra d. 16. november til d. 15. januar. Dvs. fisk i yngledragt skal genudsættes.

Nok er efteråret gråt og vådt – agn

Flere agn er effektive i perioden. Fjorden er stadig fyldt med fødeemner såsom sild og tobis – tobiserne hovedsageligt i den yderste del. Hverdagens og helårs-fødeemnerne såsom hundestejle, reje og kulting, er der ligeledes mange af. Man skal ikke glemme at med nutidens efterårstemperaturer (Anno 2020/2021), så er der også stadig en del insekter over overfladen om efteråret.

Det betyder at man kan fiske med alle nutidens agn lige fra tørflue, vådflue, skumbiller, blink, kystwoblere, regnorm, mindre hele tobis, brisling eller mindre hele sild, samt regnorm og levende rejer.

Selvom man kan fiske med alle de ovennævnte agn, uanset om de virkelige fødeemner reelt er tilstede i fjorden eller ej, virker efterårets havørreder langt mere åbne overfor alt man kan fiske med.

Nogle af de bedste blink og kystwoblere til Horsens Fjord

Snurrebassen – et godt kastende gennemløbsblink, med liv i under indspinningen og godt med rotationer i spinstoppet. Fås i et utal af farver og størrelser. Dansk design, produceret og malet i Danmark. Topkvalitet.

Fladbukken – det store blink, som kan fiskes med over alle dybder. Godt med liv, men stadig elegant og ikke for flakkende gang i vandet. Godt med rotationer i spinstoppet. Fås i mange spændende farver.

Tuwub kystwobleren – kopien af en dansk produceret kystwobler, men i ganske udmærket kvalitet. En glimrende agn, som går stille i vandet og kaster godt. Fås i spændende farver.

Otto Poulsen kystwobleren – Dansk design, lavet og malet i Danmark. Kaster godt, går stille og roligt i vandet og kan fås i mange spændende farver og størrelser.

Zeppo blinket – en gammel klassiker, som stadig kan hive havørreder ud af Horsens Fjord. Kaster godt og er meget livlig i vandet. Kvaliteten er i bund – decideret elendig, men blinket er effektivt.

Savage Gear Sandeel – den populære kystwobler i ringe kvalitet. Har ikke de bedste kasteevner, men er effektiv i vandet og fås i flotte farver.

OGP Sillingen – dansk design, støbt og malet i Danmark. Gode kasteegenskaber, fås i flere forskellige størrelser og i et utal af farver. Roterer godt i spinstoppet.

Alle de ovennævnte agn, samt mange, mange flere, kan købes i Horsens. Se hvor her…

Butikkerne har også en bred vifte af fluer til efterårsfiskeriet efter havørreder i Horsens Fjord…

Fiskestænger og fiskehjul

Hjul fra størrelse 1000 til 2500, er rigeligt til efterårets lystfiskeri efter havørreder i Horsens Fjord. Fletline i alt fra 0,12 mm. til 0,17 mm. Eller nylonline i 0,28 mm. til 0,30 mm. er tilstrækkeligt.

Når det kommer til kastevægt på stangen, er det op til den agn man vil bruge, men længden kan være alt fra 5 fod og op til 11 fod. Skal man fiske med bobarda-flåd, er dem fra 9-11 fod gode. Skal man fiske med blink eller kystwoblere, er alt over 8 fod længere end nødvendigt.

De helt korte stænger gør det muligt, at foretage flere kast i løbet af en dag og det langt lettere at fiske hurtigt og systematisk på hver fiskeplads. Få fiskepladser kræver desuden lange kast i fjorden. Og skulle man møde en fiskeplads, hvor man ønsker at kunne kaste langt, kan det også gøres med en kort stang. Det press der kan lægge på skulder og ryg i løbet af en hel fiskedag, formindskes kraftigt og på bedste vis med en kort stang. Hør mere om det i denne video: Kystfiskeri med korte stænger…

Nok er efteråret gråt og vådt – fluefiskeri

Nok er efteråret gråt og vådt, men også fluefiskeriet efter havørreder er godt og givende… På grund af de mange steder havørrederne er i perioden, kan man som fluefisker få gang i fangsterne under denne årstid. Vinteren er dog langt mere givende, når fiskene skal fanges med flue i fjorden. Det skyldes at de i vintersæsonen, er at finde helt inde tæt under land. Efterårets ørreder er både langt inde og langt ude.

Med hensyn til valg af grej, er det rigeligt at fiske med alt fra klasse 2 og op til klasse 6 i Horsens Fjord. Flydeline er at foretrække de fleste steder.

Fluerne behøver ikke at være et bestemt brand/at have et bestemt navn, men derimod er det vigtigt at benytte de rigtige farver og til tider størrelser til fjordens ørreder.

Efterårets havørreder bider gerne på brune, sorte, hvide, grålige samt røde rejefluer, streamere etc. Men også streamere med sølvfarve, kobberfarve m.m. Hvad man tillægger fluen af farver derudover, har ikke altid betydning, men nogle dage har det. Grundfarven er altid den vigtigste.

Størrelsen af fluen har også betydning. Nogle dage skal der mindre tørfluer til, andre dage de største børsteormsfluer o.s.v. Hvilken størrelse havørreden hugger på er ikke årstidsbestemt. Det er dagen og havørreden uanset årstid, der bestemmer hvad der skal til…

Læs mere om nogle af teorierne bag fluefiskeri i denne artikel: Fluefiskeri efter havørreder er lig med romantik…

/Jari P. –  Lystfiskeri Danmark