Hjarnø – sommerhalvårets havørredmekka…

Lystfiskeri rundt om Hjarnø

Hjarnø – info

Hjarnø er i absolut topklasse, når havørrederne skal fanges i sommerhalvåret. Her er tale om sen forår, sommer og tidlig efterår. Dog kan det gode fiskeri sagtens strække sig op til 1-2 måneder i hver ende…

Rundt om øen kan man både finde lavt og dybt vand. Strømmen ved ebbe og flod i Horsens Fjord, nærmest kærtegner øens bredder og tilføjer trækruter langs øen. Det for både byttefisk og derfor også havørrederne selv.

Øens mange stenrev, tangbælter og badekar, er bare nogle af de faste spisekamre fyldt med fødeemner, som havørrederne møder på deres vej ind i fjorden og udad igen. Her kan de mæske sig i kutlinger, rejer, hundestejler og tanglopper, samt andet godt. Åen er også det sidste belejlige stop, efter den lange gydevandring op i fjordens åer og bække, før ørrederne svømmer til havs.

Hjarnø er perfekt placeret og kan til tider bugne af hug-villige havørreder. Find flere videoer som viser det gode fiskeri på denne side under, Horsens Fjord: Fiskevideoer fra Danmark…

Årstider og øens rytme

Selvom øen er omgivet af havørreder i sommersæsonen, så betyder det ikke, at der er mangel på fisk i vintersæsonen. Trafikken af havørreder ud og ind af vandløbene, samt de mange grønlændere og til tider store overspringere, kommer forbi Hjarnø når der er koldt. Nordsiden af øen giver de bedste muligheder for fangst i vinterperioden. Men også i badekarrene langs øst/nordøstsiden, kan man være heldig.

De store blanke havørreder kan fanges rundt om hele øen, men østsiden er dog mest givende. Der skal arbejdes for at finde og fange dem, men med flere timer, dage og ugers fiskeri i bagagen, skal det nok lykkedes, “lige rundt om det næste hjørne…”

Foråret og efteråret byder på fiskeri efter havørreder, i blandede stadier af deres liv. Nogle er farvede, i gydedragt og både store – over 80 cm. og ned til 45-50 cm. Nogle er blanke, mindre og ikke kønsmodne (Grønlændere), andre har sprunget gydningen over og er store og blanke. (Overspringere).

Nogle havørreder har være oppe for at gyde, og er fyldt med mærker, rifter og har i mange tilfælde ødelagte finner, forsaget af gydelegens strabadser. Nogle er meget tynde efter gydelegen og skal til at fede sig op igen. Og andre er fuldfede med rogn m.m. og er på vej op i fjordens vandløb.

Trafikken af havørreder i Horsens Fjord og omkring Hjarnø er mere eller mindre konstant, året rundt.

Hjarnø – sommerhalvårets havørredmekka – lystfiskeri og fangstmetoder

Der er ingen tvivl om, at havørrederne i Horsens Fjord og omkring Hjarnø, på nogle fjordpladser har agn-præferencer. Det samme gælder havørrederne under de forskellige årstider. De agn man kan fange med nogle steder, er til tider ikke så gode andre steder i fjorden. Men årstidernes “indblanden”  i dette – kan bytte, ændre og sammenflette ørredernes fødevalg og derfor også agnvalg, uanset fiskeplads.

Havørreder over en meget mudret og mørkbundet fiskeplads, som normalt lettest fanges med eksempelvis, brun, sort/rød eller lyserød om vinteren, kan om sommeren sagtens hugge på langt lysere farver. Her kommer tilkomne tobis og sild ind og forstyrrer billedet, som lystfiskeren eller så flot har tegnet i sin fangstmetode-hukommelse.

På nogle fiskepladser kan man fange med stort set alle farver og agn, men ofte ikke uanset tidspunkt. Så selvom havørrederne er forholdsvis simple, så er der dage og perioder, hvor kun hårdt arbejde kan åbne op omkring, hvad der driver havørrederne og hvad der tænder dem fødemæssigt.

Hjarnø har, trods sin lille størrelse, mange forskellige og spændende bundforhold, dybder og strømme. Derfor åbner fiskeriet omkring øen også op for havørredernes føde-indtags-diversitet. I perioder hvor vejret, vinden og vandybden kører i en sikker, kontinuerlig og stabil ring, kan man forvente at havørrederne gør det samme. Har man fundet dem under de forhold, kan man gøre det samme dag ind og dag ud, når de skal fanges. Men idét vejret, vandstand eller vanddybden ændres, skal man til tider, finde deres nye mønstre og væresteder. Nogle fiskepladser fisker lige godt uanset, men ikke omkring Hjarnø. Her skrifter havørredernes ageren ud fra alle de nævnte faktorer.

Den røde tråd omkring Hjarnø

I sommerhalvåret – fra sen forår, sommeren igennem og frem til sen efterår, kan man med fordel bruge følgende farver.

Farver i de lyse timer: Sølv, blå/sølv, sort/sølv, hvid, hvid/grøn, kobber.

Om aftenen og i aftenskumringen, er rød/sort, brun/sort og kobber fangstgivende.

Alle farverne kan fange uanset tid på døgnet, men den mest fangstgivende røde tråd, kan findes i det ovennævnte.

I vinterhalvåret fra sen efterår, vinteren igennem og frem til det sene forår, kan man fange flest havørreder omkring Hjarnø med disse farver: Brun, brun/hvid, brun/sort, rød/sort, hvid/lyserød, lyserød/brun. Det uanset tid på døgnet og uanset fiskeplads på Hjarnø.

På et tidspunkt, når sommeren nærmer sig, sker der en gradvis ændring. Pludselig er ørrederne ikke så hugvillige på de sædvanlige agn længere, og der må man skifte over i de lysere farver. Denne ændring kommer naturligvis også fra sommer til vinter. Og kun ved at gå ved vandet og fiske, finder man ud af hvornår…

Både kystwoblere og blink er effektive i Horsens Fjord og omkring dette mekka af en havørred-ø. Men her er også en rød tråd at finde.

Den røde tråd – Agn-typer til havørrederne omkring Hjarnø

Om vinteren er det ofte en fordel at bruge mindre livlige blink, end om sommeren. Men både livlige og de mere rolige blink, når det kommer til gang i vandet, virker uanset årstid. Med det sagt, ligger den røde tråd i det førstnævnte.

Agn med stille gang i vandet.:  Kystwoblere samt længere, mere smalle og lige blink.

Agn med livlig gang i vandet: Blink i rundere form og i en s-formet form.

Snurrebassen, skruen, fladbukken og stripperblinket er alle meget livlige blink. Disse fanger man flest havørreder med om sommeren.

Sømmet, Savage Gear Sandeel, Otto Poulsen Wobleren, OGP Silling, Bornholmerpilen, Savage Gear Zerling og Baronessen, fanger man mest med om vinteren.

De røde tråde kan man vælge at følge, for at fange langt flere havørreder omkring Hjarnø.

Vil man læse om en anden spændende, men knap så givende form for lystfiskeri efter havørreder i området, så kan man læse artiklen om fluefiskeri i Horsens Fjord her på onlineguiden.

Rigtig god fornøjelse på denne smukke og lækre havørred-ø i Horsens Fjord

/Jari P. –  Lystfiskeri Danmark

Her kan grejet købes

De fleste grejbutikker har endegrej til fangst af havørreder. Der er flere butikker at vælge imellem i Horsens.

I dag er er uanede muligheder for at købe blink og fluer, som egner sig til kyst- og fjordfiskeri. Er du i tvivl om hvilke du skal købe, kan du læse mere om de effektive agn til havørrederne her på siden.

Uanset om man vil fiske efter hornfisk, havørreder, ål eller f.eks. makrel i Horsens Fjord, så kan grejet til det findes i de lokale grejbutikker.

Læs mere om butikkerne og se udvalget her: Grejbutikker…


Læs også om vinterens bedste fiskepladser i Horsens Fjord her: Vinterpladser…